Grote schoonmaak

Uit mijn kindertijd heb ik nog bijzondere herinneringen aan de grote schoonmaak. Dat was geen routinepoetsbeurt, maar eerder een langdurig evenement waarbij letterlijk alles onder handen genomen werd. Soms –niet zelden – zorgde dit voor gepaste stress. Vooral wanneer dat poestevenement in het teken stond van een grote gebeurtenis. Een communiefeest bijvoorbeeld, dat vroeger zoveel vaker voorkwam. Of een trouwpartij, al noemde we dat gewoon ‘trouwfeest’. Belangrijke momenten van het leven vragen om grote schoonmaak. Thuis werd dan al maanden vooraf gepland om de vensters te schilderen en de blaffeturen (wat heerlijk dat de spellingcontrole dit niet fout aangeeft!). De lemen muren van de boerderij moesten gewit worden (met een klein beetje blauw) en de balken van het vakwerk geblakvernist (hier wordt wél een opmerking gemaakt door de taalcontrole). Tussen de kasseien werd het onkruid weggehaald, overal moesten er bloemen staan in de raamkozijnen en bij de ingang aan de poort [de poort moest uiteraard ook opnieuw een likje groen krijgen]. En dat was nog maar een begin van de grote schoonmaak.

Ik moest er vandaag aan denken bij de warme babbel met Davy. Davy verft al bijna twee jaar het hele kasteel tot vernieuwing. Nu is hij aan het werk aan de ramen van het gastenverblijf aan de kant van het neerhof (lees: binnenkoer, waar ook het zomerterras is). Hoe een likje verf een verschil kan maken! Maar natuurlijk is het vooral Davy die het verschil maakt. Met zijn werk op het kasteel, werkt hij mee aan zijn eigen grote schoonmaak. Het ontdekken van de zinvolheid om iets te betekenen en om in alle rust in een gezond tempo gestaag het oude te bedekken met het nieuwe en terug voor kleur te zorgen.

Opruimen en schoonmaken hebben vaak een helend effect. Niet alleen staat het netjes, het kan zoveel deugd doen om ruimte te scheppen door letterlijk plaats te maken en zich van het overbodige te ontdoen. Vooral opruimen heeft iets van zoeken naar de essentie. Alleen overhouden wat betekenis heeft.

Ik ben zelf ook aan de opruim begonnen. Na vijf jaar sorteer ik de stapels papieren, waarvan de meeste het echt niet waard zijn om in een archief bewaard te worden. En ofschoon we in het digitale tijdperk leven, is het verwonderlijk hoeveel bomen hier bijeen verzameld werden. Bij de grote schoonmaak moet ik geregeld halt houden. Letterlijk blader ik nu al in herinneringen van een tijd die vijf jaar geduurd heeft. En dat probeer ik met dankbaarheid. Ik glimlach en voeg het ene toe aan de stapel opruim (en verwijderen), het andere bij misschien toch bewaren, nog wat bij doorgeven en een klein hoopje koestering (om mee te nemen).

Zo leer ik nu al terug kijken op wat nog niet voorbij is. Na deze zomer blijft deze torenkamer even leeg: opgeruimd en schoongemaakt. Vertrekken hoeft geen tragedie te zijn, maar als het geen pijn zou doen, dan zou er ook weinig verbinding zijn geweest. Terwijl ik met dankbaarheid inpak, kijk ik met trots naar wat overblijft. Misschien mag ik het schoonheid noemen. Schoonheid is wat tot verwondering leidt. Die heb ik ontdekt op Kasteel Mariagaarde als een parel die schittert in de stilte.

Maar de grootste schoonheid zijn de mensen die ik mocht ontmoeten. Van hun verwondering geniet ik het meest. En van alles wat ik hier opruim en achterlaat, neem ik maar één belangrijk ‘ding’ mee: dat is vriendschap. Het leven kan hard zijn en schoon tegelijk.

 

[Deze onvolkomen blog is mijn laatste blog. Schoonmaken is in Nederland poetsen. Schoon is bij ons vooral mooi. Even nog was dit een kort mijmeren over een bijzondere plek waarvan de twee jonge platanen in de binnenkoer ook de komende generaties bezoekers zullen overleven. Die bomen heb ik hier vijf jaar geleden geplant. Misschien was u er toen bij. Ze drukten hoop en vertrouwen in de toekomst uit. Dat blijven ze doen. En voor ik hier weg ga zal ik ze iets toefluisteren. En daarin rijmen de namen van mensen op mooi en schoon en goed.]

Een groet!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

I agree

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Woorden
zonder
klank

Maandelijkse blog door MARNIX

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.