Maak het authentiek!

28/04/2019
13:00-17:00

iCal

Hoe maakt u het?

Bij Kasteel Mariagaarde maken we het authentiek

Het thema van de erfgoeddag 2018 ‘Hoe maakt u het?’, past perfect bij de site.

Een stukje geschiedenis:

In de jaren ’30 tot ’60 van de vorige eeuw was de site van Kasteel Mariagaarde een huishoudschool voor leerlingen waar ze  leerden zelf voorziend te zijn: koken, tuinieren, handwerken en  landbouwactiviteiten.

Centrale waarden bij de start van de school was aan de leerlingen het bijbrengen van de waardering voor het gezinsleven, het behouden en verbetering van landbouwtechnieken, volksgezondheid, rationaliteit van het huishoudelijk werk en kinderopvoeding en dit naast een algemeen vormende opleiding. Niet alle leerlingen kwamen uit een landbouwersgezin omdat de algemeen vormende theoretische opleiding van een hoog niveau was en er vele jonge meisjes verder gingen studeren. Het was ook verplicht om steeds Frans te praten met elkaar.

Bij de praktische vakken hoorde: koken met streekproducten, gekweekt uit de eigen tuin of afkomstig van de aanwezige landbouwdieren. Zo werd er geleerd om van de melk boter en kaas te maken en in de keuken bijvoorbeeld pudding.

Handwerken was ook onderdeel van de opleiding. Naast het breien en haken lag de nadruk op het met de hand voor de eerste jaars en daarna met de naaimachine maken van kledingstukken, ze maakten een eenvoudig hemdje, slaapkleed en rok. Ze leerden ook zelf maten nemen en patronen tekenen. Bijzonder handwerk was het frigoliteren of knoopjeskant, dat een zuster aanleerde.

Er werden strijk en wastechnieken aangeleerd om je huishouden efficiënt te kunnen doen.

In de Donjon stond het tuingerief, de tuin voor de leerlingen lag waar nu het terras aan de vijver is. Naast het terras was er ook een kleine kruidentuin. In de tuin werden de traditionele groenten gekweekt zoals erwten, prei, .. de leerlingen leerden de grondvoorbereiden en welke zaaiafstanden ze dienden te respecteren.

In de kelder was er een aparte koude keuken om de groenten al van de aarde te ontdoen voor dat ze naar boven werden gebracht naar de echte keuken. Er was een leerkeuken waar nu de living is, de zuster kookten voor de leerlingen maar soms werden de gerechten van de leerkeuken ook geserveerd aan de leerlingen.

Aan de hand van de lengte en de omtrek van de koe leerde de leerlingen het gewicht van het dier te bepalen.

Al dat handenwerk maakte je geest vrij en er werd dan ook tijd genomen voor bezinning en rust.

 

Wil je met oude foto’s, voorwerpen en workshops de geschiedenis beleven die een trent is vandaag?

Je kan doorlopend de tentoonstelling bezoeken of schrijf je in voor een workshop:

inschrijven voor workshop